péntek, április 07, 2006

Látogatottsági statisztika

Életünk első weboldala akkor fog gyorsan sikerélményt nyújtani számunkra, ha tudjuk, hogy egyre növekvő látogatottsága van. Hozzászólásokat, kattintásokat a hirdetéseken lehet, hogy csak nagyon sokára tapasztalnánk, de a látogatottsági statisztika ekkor is elárulja, hogy látogatják oldalunkat.
Ennek mérésére több lehetőség is kínálkozik.

Ha tárhelyre töltjük fel weboldalunkat, akkor lehetőségünk van mellé egy saját statisztika programot feltölteni. Erre véleményem szerint a BBClone a legalkalmasabb.

Ez egy nagy tudási, jól áttekinthető, elég jól testre szabható számláló. Látogatószámon kívül tud sok mindent, többek között ország, böngésző, Operációs rendszer, ám számunkra a legfontosabbak egy idő után a következők lesznek:
- A hivatkozások, amelyről a weboldalunkra érkezett a látogató. (pl. ha a Google-ben keresett és ott klikkelt a weboldalunk linkjére.)
- Keresőszavak, azaz, ha keresőn át érkezett a látogató, akkor mely szavak érdekelték.
- Milyen oldalakat keresnek fel a látogatóink.

Ezek mind nagyon fontos információk, ha tovább akarjuk fejleszteni weboldalunkat.

Másik lehetőség és talán egyszerűbb is a Google Analytics.
Ez a statisztika korábban fizetős volt, ám amióta megvette a Google ingyenessé vált. Kicsit túl is van terhelve, ezért korlátozzák a regisztrációt, ám ha jelentkezünk, akkor pár nap múlva küldenek is egy invitáló kódot.

Itt csak egy HTML kódot kell oldalunkba illeszteni és már működik is. Sokkal részletsebb adatokat nyújt, mint a BBClone, talán ezért kicsit kevésbé áttekinthető. Másik hátránya, hogy fél napot késnek az adatok. Ennek okát nem tudni, de ki lehet bírni.
Mindezek ellenére ma ez a legprofibb ingyenes webstatisztika, sőt a fizetősek közül sem sok ér a nyomába.
Előnye még, hogy a BBClonnál több helyen tudjuk alkalmazni. Ezen a blogon például előbbi nem működik, hiszen nem lehet a "szoftvert" feltölteni.

Amennyiben van rá lehetőségünk mindkét statisztikát tegyük fel weboldalunkra, egyiket az áttekinthetőség és gyorsaság, másikat a részletes adatok miatt.

1 Hozzászólás:

Anonymous Névtelen said...

Nézd meg ezt a blogot is a pénzkeresés témájában: Make Money Online

szombat, november 25, 2006 9:56:00 de.  

Megjegyzés küldése

<< Kezdőlapra